Wie is mijn beste raadgever?

Weet jij wat jij wilt? Wat je kunt? Wat je zou willen bereiken voor jezelf? En vooral: wat je zou willen bijdragen aan de wereld om je heen? Neem jij wel eens de tijd om daar over na te denken?

Zo veel vragen, waar mijn hoofd vooral heel erg van op hol slaat. Met als gevolg allerlei overhaaste gedachten zoals ‘ik wil alles doen, alles oplossen, alles in de wereld beter maken’ of juist ‘het wordt nooit wat, ik kan helemaal niks nuttigs bijdragen, het is allemaal nutteloos’. Deze gedachten buitelen allemaal tegelijkertijd dwars door elkaar en over elkaar heen, hoe tegenstrijdig ze ook zijn.

Gaat jouw hoofd ook zo op hol met duizend-en-één ideeën die allemaal toch net niet het antwoord lijken te zijn wat je zoekt?

Zou het niet fijn zijn als je een andere manier kon vinden om antwoord te krijgen op deze vragen? Een antwoord dat niet alleen realistisch is, maar ook helemaal bij jou past. Een antwoord dat aansluit bij wat jij kunt, én bij wie jij van binnen bent en dat ook nog een behoefte vervult in de wereld om jou heen.

In deze blog lees je hoe jij dat antwoord uit jezelf omhoog kunt toveren (of als je het graag wat serieuzer wilt: hoe jij dat antwoord in jezelf kunt ontdekken).

Waar kan ik dat antwoord dan vinden?

Mijn hoofd is duidelijk niet de beste raadgever als het gaat om wat ik zou kunnen doen in de wereld. In ieder geval niet in zijn eentje. Gelukkig weet ik een andere raadgever, die ook met alle liefde zijn zegje wil doen: mijn innerlijk weten. Sommige mensen noemen dat hun hart, hun intuïtie, een ingeving (evt. van God). In mijn geval voel ik die innerlijke stem ergens in mijn onderbuik. Meestal zit ie daar rustig te praten en zegt net zo lang hetzelfde tot ik mezelf toesta om ernaar te luisteren. Soms wordt ie wat ongeduldig en begint wat harder te schreeuwen en soms helpt mijn lichaam een handje mee door er gewoon spontaan mee op te houden, zodat ik helemaal niks anders kan doen dan luisteren.

Stap 1: Verminder het omgevingslawaai

Net als bij alle wijze dingen die gezegd worden, kun je er pas wat mee als je de stem die het zegt ook daadwerkelijk kunt horen. En net zoals je zou doen als die wijze stem bij een persoon hoort, is stap 1: het omgevingslawaai verminderen.

Luisteren naar iemand die wijze dingen zegt, gaat lastig als je ondertussen de tv aan hebt staan, je met anderen aan het praten bent, je je mail aan het beantwoorden bent of ondertussen door de winkel loopt om je boodschappenlijstje af te werken. Er is zoveel afleiding en je aandacht moet op zoveel andere plekken zijn, dat de wijze woorden verloren gaan in het geraas.

Wil je horen wat die wijze man of vrouw (eventueel met baard ;)) in jou allemaal te zeggen heeft, dan zul je die dingen dus even op pauze moeten zetten. Ga in stilte op de bank zitten, maak een wandelingetje, loop een rondje hard. Zorg dat je aandacht even nergens anders hoeft te zijn dan bij jezelf.

Stap 2: Luisteren = aandacht

Ja, en dan? Dan heb ik niks te doen en dan ga ik alleen maar heel erg nadenken. Is dat dan de bedoeling?
Het eerste wat er meestal gebeurt als er om je heen rust komt, is dat je hoofd juist extra veel lawaai gaat maken. Gedachten, herinneringen en to do-lijstjes springen over elkaar heen om jouw aandacht op te eisen. Dat is normaal en ook helemaal niet erg. Maar dat is niet jouw wijze, innerlijke stem! Die zit (over het algemeen) niet in je hoofd (ookal wil jouw hoofd je er waarschijnlijk van overtuigen dat dat toch wel echt het geval is ;)). Laat je dus niet van je stuk brengen en ga met je aandacht vanuit je hoofd naar beneden, naar je hart en/of je buik. Daar zit die wijze stem verborgen, daar moet je zijn! Blijf met je aandacht hierbij (of ga steeds terug ernaartoe als je stiekem weer in je gedachten verstrikt was geraakt).

Stap 3: Stel een vraag

Als jij bent opgegroeid met de zin ‘wie vraagt wordt overgeslagen’, heb je dit misschien niet meegekregen, maar: Als je ergens een antwoord op wilt, is het bijzonder van belang dat je een vraag stelt!

Hoe kan iemand jou de weg wijzen, als jij niet laat weten dat je de weg kwijt bent? Al kende diegene de wijk waar jij verdwaald bent geraakt op zijn duimpje en zou hij je met alle liefde op weg helpen, als jij niet vraagt om hulp, zal hij die informatie niet met je delen.

Dus stel een vraag! Stel de vraag die je op je hart hebt. Zeg hem hardop, mompel hem in jezelf, fluister hem van binnen. Wat wil ik? Waar verlang ik naar? Wat moet ik doen? Het mag elke vraag zijn die in je opkomt, als het er maar één tegelijk is.

Stap 4: Luister naar het antwoord

En dan komt het: het antwoord. Kijk en voel wat er in je opkomt als je de vraag hebt gesteld. Komen er woorden, beelden, herinneringen op? Voel je een emotie opkomen of reageert je lichaam op een opvallende manier? Durf even af te wachten wat er gebeurt en laat wat er in je opkomt even de vrije loop.

Dit is misschien wel de moeilijkste stap in het luisteren naar je innerlijke wijze stem. Want wat als die innerlijke wijze stem het ook niet weet? Of wat als ie het juist wel weet? En wat als je daar dan niks mee kunt? Of als je dan iets anders moet gaan doen? Of als je omgeving het dan raar vindt? Of als.. Of als.. Ha! Daar hebben we je hoofd weer!

Echt durven luisteren naar het antwoord van jouw innerlijke wijze man of vrouw (met zonder baard) is misschien wel hartstikke eng!

Daarom heb ik één belangrijke tip voor je, die het je (hopelijk) makkelijker gaat maken:

Stap 5: Schrijf het antwoord op, ongeacht wat je ervan vindt.

Nog voordat je hoofd eroverheen valt met 36 argumenten waarom dit niet het (goede) antwoord is, of terwijl je hoofd die 36 argumenten achter elkaar aan het opnoemen is, kun jij de keuze maken om het antwoord dat jouw innerlijke wijze baard aan je gaf op te schrijven. Schrijf op wat er in je opkwam aan woorden en beelden. Schrijf op welke emoties je voelde. Welke ideeën je had. Aan wie je opeens dacht of welk verlangen je opeens voelde opborrelen.

Zonder van tevoren te bekijken wat je opschrijft. Zonder eerst te bepalen of het logisch is, of het overeenkomt met de situatie zoals die is, of met jouw verwachtingen zoals die waren. Zonder dat je er meteen iets mee moet kunnen of het moet begrijpen.

Stap 6: Gebruik je antwoord

Soms krijg je misschien een heel duidelijk antwoord op je vraag. Bijvoorbeeld als je je afvroeg of je wel of niet een bepaalde afspraak moest maken. Durf dan eens één keertje dat antwoord vanuit jouw innerlijke wijze te volgen en ga (of juist niet natuurlijk, afhankelijk van het antwoord) naar de afspraak.

Is het antwoord je totaal onduidelijk? Lijken het meer een soort losse ideeën, beelden en gevoelens? Laat het papier waarop je het hebt opgeschreven dan in je huis liggen en lees het elke dag even. Laat de dingen die je hebt ervaren rustig op je inwerken. Waarschijnlijk merk je na een tijdje dat er vanzelf wat kwartjes beginnen te vallen!

En nu jij!

Waar wacht je nog op? Alleen jij kunt jouw innerlijke stem de ruimte geven om zich te laten horen. Ik ben benieuwd wat je ontdekt!

Lukt het niet? Maak dan een afspraak voor een introductiesessie. Dan vinden we samen de weg naar jouw innerlijke stem.

Meer inspiratie

Wie is mijn beste raadgever?

Ik vond mijn stevigheid terug. Jij ook?

Mijn Gewone Bewuste leven