Wat is gewoon bewust zijn?

Zoals je elders op de site kunt lezen, geef ik samen met Gemma van der Krogt de opleiding Gewoon Bewust.
De opleiding heet niet voor niets zo. In de maanden die je met ons werkt, leer je om zelf elke dag
gewoon bewust te zijn. Wat houdt Gewoon Bewust Zijn in?

Er gebeurt van alles in jou op alle momenten van de dag. Vaak ben je je maar bewust
van een paar van die dingen: je bent je er bijvoorbeeld bewust van dat je honger, dorst
of pijn in je lichaam hebt. Of je bent je bewust van allerlei gedachten. Je emoties voel je
deels ook nog wel, hoewel dit soms al moeilijk kan zijn.
Het menselijk waarnemingssysteem is opgebouwd uit verschillende lagen, waar je je deelsEnergielagen
wel en deels niet bewust van bent. Het zijn fysieke, emotionele en energetische lagen. En in al die lagen zitten waarnemingen, op al die vlakken nemen we dus prikkels vanuit onze omgeving waar. En alle waarnemingen in die lagen, bewust en onbewust, beïnvloeden elkaar en daarmee jouw beleving en gedrag gedurende de dag. Net zoals honger mede bepaalt hoe je je voelt, of hoe je je gedraagt, hebben de emotionele en energetische lagen in je systeem ook invloed op je gevoel en gedrag.

Met bewust zijn bedoelen we dat je je bewust bent van je hele systeem, dus ook van de waarnemingen in de emotionele en energetische lagen. Je ziet, voelt of weet welke lagen je hebt en hoe het met die lagen gaat. Zijn ze krachtig en kun jij die kracht gebruiken? Of zitten er misschien blokkades of emoties die je ervan weerhouden om de dingen te doen die je eigenlijk zou willen? Je kunt ook voelen hoe jouw systeem reageert in bepaalde situaties.

Ben je bijvoorbeeld altijd helemaal gesloopt als je bij die ene vriend vandaan komt? Dan gebeurt er waarschijnlijk iets in jouw systeem waar je zo moe van wordt. Door je bewust te zijn van dat wat er gebeurt, kun je het veranderen.

Waarom ‘gewoon‘? Omdat de bewustwording van wat er in je hele systeem (dus alle lagen) gebeurt, ook ‘gewoon’ in je dagelijks leven kan plaatsvinden.Als je langsgaat bij een vriendin kun je het gevoel hebben dat je dingen (bijv. emoties) van haar overneemt. Als je bij je familie bent, kom je terecht in een web van patronen. In je werk kun je tegen dingen aanlopen. Op die momenten kun je je bewust zijn van wat er in je systeem gebeurt en daar iets mee doen. En door dat bewust zijn kun je direct invloed hebben op je beleving en op je reactie in de situatie. In plaats van achteraf de situatie te (laten) analyseren, heb je op het moment zelf door wat je doet en wat je nodig hebt om dat te veranderen. ‘Gewoon bewust’ zijn in je dagelijks leven dus.