Sessie: verbindingen in het gezin

Het leuke van werken vanuit intuïtie, is dat je van tevoren nooit zeker weet wat je gaat doen. Deze sessie was weer een mooi voorbeeld en ik mag het van de cliënt ook nog met jullie delen!

Sessie kussen-opstelling client

De opstelling van het gezin van de cliënt met kussens

De cliënt (een vrouw, eind 20) kwam binnen met de vraag waarom zij op vakantie wel helemaal groot en stevig kon zijn, terwijl zij zich thuis in Nederland altijd zo klein voelt, alsof er niet genoeg ruimte is. Zij vind dingen bovendien vaak eng, terwijl zij dat op vakantie (waar zij zich groot en stevig voelde) helemaal niet had.

Tijdens het praten, kwam in mij op dat we naar haar verbinding met haar ouders mochten kijken. Dat deden we in de vorm van een opstelling met verschillende kussens die stonden voor de leden van haar gezin. Meteen in het begin bleek dat haar moeder (het witte kussen) heel dicht bovenop haar lag. Toen ik aan de intuïtie van de cliënt vroeg of dit was waardoor ze geen ruimte voelde, kwam er een duidelijke ‘ja’.

Op haar eigen manier en in haar eigen tempo is de cliënt vervolgens begonnen om de verbindingen met haar moeder én de rest van haar gezin ‘op te schonen’: alle verbindingen werden zó dat ze voor haarzelf en voor de rest van het gezin beter passen bij de situatie zoals die nu is (een volwassen dochter, aan het begin van haar eigen leven en gezin). Hoewel dit soms behoorlijk heftig was en spannend, leverde het ook veel op.

De enorme verbindingen met moeder zijn een stukje lichter geworden (het moeder-kussen ligt zoals je ziet inmiddels ook wat verder weg!), waardoor de cliënt meer ruimte heeft om groot en stevig te zijn op zichzelf. Ook de verbindingen met de rest van het gezin zijn opgeschoond, waardoor de cliënt nu niet meer het hele gezin draagt, maar alleen haar eigen afzonderlijke verbinding heeft met elk gezinslid. Dit zou het veel gemakkelijker voor haar moeten maken om haar eigen keuzes te maken, zonder al die angst.

Dankjewel voor deze mooie sessie en het vertrouwen in het werk en in jezelf om deze stappen te zetten! Ik ben heel benieuwd naar het effect. Je bent een gaaf mens!