Omgaan met angst

Angst kan je in z’n greep houden. Of eigenlijk houdt jij jezelf in de houdgreep door aan je angst vast
te houden. Natuurlijk kun je proberen om je angsten weg te rationaliseren, maar vaak werkt dat niet
en je automatische reacties op de dingen die je eng vindt blijven ‘aan’ staan. Je kunt ook op een andere
manier met angst omgaan. Een goed voorbeeld van hoe je je angsten kunt oplossen is mijn ervaring van
afgelopen week.

Vorige week verhuisde ik naar mijn nieuwe huis. Een groot huis VoorKim-1voor iemand alleen, en het is bovendien voor het eerst dat ik echt alleen woon. Geen huisgenoten, geen partner, alleen ik. Overdag vond ik het fijn om alleen te zijn, maar ’s avonds was een ander verhaal. Het moment dat het donker begon te worden werd ik bang, voelde me niet op mijn gemak. Ik was heel alert en bij elk hard geluid klopte mijn hart in mijn keel.
Dat is al zo vanaf toen ik klein was, bang voor het donker, bang dat er iemand binnenkomt. Maar nu ik alleen was, en zonder afleiding van andere mensen of televisie (want die was nog niet aangesloten), kwam het heel sterk naar boven. ‘Hier moet ik iets mee’, dacht ik. Ik kan tenslotte niet elke avond bang op de bank zitten.

Omdat ik weet dat ik vaak dingen van andere mensen overneem, begon ik met het bewust loslaten van alle angst van anderen. Ik vond de angst van verschillende mensen uit mijn omgeving in mijn eigen systeem. Toen ik dat aan hen teruggaf, werd ik al wat rustiger en kon ik meer ontspannen.

Vervolgens was ik toe aan mijn eigen stuk: waar komt die angst vandaan? In mijn gedachten ging ik terug naar
het eerste moment dat ik die angst had ervaren. Dat doe ik eigenlijk niet door na te denken, maar door aan mijn
onbewuste te vragen me terug te brengen naar dat moment. Soms hoort er een beeld bij, soms een gevoel en soms
weet ik gewoon dat ik op het punt aanbeland ben. Ik zette licht in de situatie van toen, liet het licht door me heen en
om me heen stromen. Vervolgens liet ik het licht ook door mijn lijf van nu heen stromen en liet ik het licht alle stukken en verbindingen in mij die met deze angst te maken hadden, oplossen.

En daar was ik weer. Op de bank, in mijn lege huis. Maar geen angst meer, geen alertheid, geen kloppend hart. Gewoon ontspannen. Ook toen ik ’s nachts wakker werd, kon ik rustig door het donkere huis lopen zonder ook maar een moment angstig te zijn. Iets wat ik al mijn hele leven heb, was zo in tien minuten opgelost.

Ik woon nu met een gerust hart in mijn nieuwe huis en verspil geen energie meer aan de angst die er eerst was.
Heerlijk.