Kinderen die de pijn van hun ouders dragen

Kinderen (en zeker de heel jonge kinderen) spiegelen de ouders in hun angsten, pijn of andere blokkades. Sommige kinderen spiegelen niet alleen de pijn van hun ouders, maar gaan deze ook dragen. Ze doen dit uit liefde, en ook omdat ze hier op aarde zijn gekomen met de ‘opdracht’ om iedereen om hen heen te helpen. Ze doen dat niet alleen met jullie als ouders, maar ook met andere familieleden, docenten, klasgenootjes, etc.

Omdat het een grote belasting voor het (lichaam van) het kind is om dit te doen is het belangrijk dat het
leert om de pijn en angst van anderen ook bij die ander te laten. Het kind mag leren dat het alleen verantwoordelijk is voor hun eigen pijn en niet voor die van alle anderen.

Wat kun je als ouder doen om je kind hierin te ondersteunen?

  • Als ouder kun je het goede voorbeeld geven en alles loslaten wat niet van jou is.Let-Go
  • Je kunt aan je kind uitleggen dat het hetzelfde mag doen. Laat je kind bijvoorbeeld voelen of ze zware stukjes hebben in hun (lichte) lijf en laat ze vervolgens die zware stukjes uit hun lijf halen en op de grond leggen.
  • Ook kun je heel bewust al jouw angsten/pijn/verdriet die je kind heeft overgenomen, terughalen naar jezelf. Je kind voelt dan dat jij volledig verantwoordelijkheid neemt voor jouw pijn, en voelt niet meer de noodzaak om de verantwoordelijkheid van je over te nemen (en het dus te gaan dragen).

Heb je vragen of heb je hier hulp bij nodig, neem dan vooral contact op.